Argentína získala čas na riešenie dlhu, hrozba bankrotu sa zmiernila

29.11.2012 Celý región

New York 29. novembra (TASR) - Argentína, ktorá sa v posledných dňoch dostala pod enormný finančný tlak v dôsledku minulotýždňového rozhodnutia súdu v New Yorku o povinnom vyplatení všetkých veriteľov z obdobia jej finančnej krízy, získala čas na vyriešenie sporu.

Tým sa zmiernila aj hrozba opätovného štátneho bankrotu. Informovali o tom agentúra DPA a server BBC.

Minulý týždeň sudca oblastného súdu v New Yorku Thomas Griesa rozhodol, že Argentína musí do 15. decembra vyplatiť 1,3 miliardy USD (okolo 1 miliardy eur) v prospech držiteľov jej dlhopisov, ktorí sa po štátnom bankrote krajiny v roku 2002 nedohodli na reštrukturalizácii dlhu. V prípade, že Argentína by musela týchto investorov vyplatiť, začnú sa o svoje peniaze hlásiť aj ďalší držitelia jej dlhopisov v celkovej hodnote približne 11 miliárd USD. Sudca okrem toho banke Bank of New York Mellon, ktorá zabezpečuje platby krajiny pre investorov súhlasiacich s výmenou dlhopisov, nariadil zadržať tieto peniaze splatné práve 15. decembra, ak Argentína jeho verdikt nesplní.

Tým sa krajina dostala do nezávideniahodnej situácie. Ak totiž nebude pokračovať vo vyplácaní veriteľov, ktorí s výmenou dlhopisov súhlasili, hrozí jej opätovná platobná neschopnosť. Argentínska prezidentka Christina Fernándezová označila krok sudcu Griesu za "justičný kolonializmus" a odkázala, že jej vláda nezaplatí ani dolár.

Odvolací súd USA však najnovšie napätie zmiernil, keď tento termín odložil do obdobia, než súdy rozhodnú o odvolaní sa Argentíny v tejto záležitosti. To znamená, že Argentína získala čas minimálne do konca februára, keď sa obe strany opätovne stretnú na pôde súdu. Vypočutie by sa malo konať 27. februára.
 

Vyberte región